Programma

Hieronder zie je het programma van LepelFeest2018, zodra het nieuwe programma van 2019 rond is zulle we dit hier delen.

– – – – – – – –

We starten op zaterdag om 9.30 uur met een korte introductie en het voorstellen van de workshopleiders.

Om 10 uur gaan we aan de slag.

We werken in blokken van 2 a 2,5 uur.

Ter plekke kan je kiezen uit de volgende workshops;

  • Bijl- en mestechniek voor beginners; Je leert efficiënt en veilig werken met een mooie handbijl. Verschillende haktechnieken. Het houtsnijmes kan je op vele manieren hanteren. In deze workshop leer je een hele serie mesgrepen waardoor je veilig en efficiënt een lepel kunt snijden.
  • maak een spatel of een rechte lepel;  Een goede oefening! Het maken van een spatel. Je werkt vanuit een recht stukje vershout. Afwerken (dun maken) van de spatel van op de schaafbok (een prachtig klemgereedschap).
  • eetlepel snijden uit een gekliefd stuk hout; Het vertrekpunt voor het maken van een lepel kan heel verschillend zijn.  Een stukje afvalhout, een mooie tak, of een stammetje rondhout. In deze en de volgende workshop leer je hoe je vanaf het stukje basishout tot een lepel komt.
  • eetlepel snijden uit een half stammetje…
  • eetlepel snijden uit een kromme tak…
  • lepel snijden op de ‘spoonmule’…; (een werkbank voor het lepelsnijden). Dit moet je ervaren! De spoonmule is een soort klem waardoor je je handen vrij hebt om je stuk hout met een haalmes of een guts te bewerken. Zo kan je heel krachtig en efficiënt werken.
  • afwerken en versieren; Vaak zie je dat lepels heel mooi ‘gedecoreerd’ zijn, met prachtige patronen en kerfjes. Leer het in deze workshop. En daarnaast; wat smeer je op de lepel? Olie of iets dergelijks? En is dat überhaupt nodig?
  • kuksa (drinknapje) snijden; Je koffie zal nooit meer hetzelfde smaken wanneer je je stenen kopje vervangt door een zelf gesneden ‘nap’, ofwel kuksa. Je maakt er in deze workshop zelf een….

Deze workshops worden niet allemaal gelijktijdig aangeboden. We kijken ter plaatse waar vooral de behoefte ligt (bij heel veel beginners zullen er parallel een paar beginners-workshops worden aangeboden).

In de avond zal er ruimte zijn voor ontspanning na een dag hard werken, maar er zul ook verteld worden over vormgeving en de diepere betekenis van ‘de lepel’.